Sunday, April 10, 2011

Brownie Cupcakes

Schon lange lachen mich die Brownie Cupcakes aus Leila Lindholms Buch "a piece of cake" an. Samstagmorgen hab ich sie gebacken. Himmlisch - diese Brownies im Cupcakegewand! Mit kleinem Sahnehäubchen und Beerenobst nach Wahl getoppt sind sie zudem auch ein Leckerbissen für die Augen.

The Brownie Cupcakes from Leila Lindholm's book "a piece of cake" have been on my mind for quite a while and Saturday morning I finally made them. I have to tell you these brownies disguised as cupcakes are heaven! Topped with whipped cream and some berries they do not only taste but also look beautiful.








Falls  jemand Lust bekommen hat zum Backen, hier das Rezept:
Feel like baking them as well? Here comes the recipe:

 2 Bio-Eier / organic eggss
180 g Zucker / (6 1/4 oz) caster sugar
1 Teel. Vanillezucker / 1 teaspoon vanilla sugar
50 g Butter / (2oz) butter
50 ml Speiseöl / (2 fl oz) cooking oil
50 ml heller Syrup / (2 fl oz) golden syrup
120 g Mehl / (4 1/2 oz) plain flour
50 g Kakaopulver / (2 oz) good quality cocoa powder
1 Teel. Backpulver / 1 teaspoon baking powder
1 Prise Salz / 1 pinch of salt
100 g dunkle Schokolade, 70 % Kakaoanteil / (4 oz) good quality dark chocolate (70 % cocoa solids)
Schlagsahne und frische Beeren zum Dekorieren / whipping cream and fresh berries for decoration
  1. Ofen auf 175 Grad/350 Grad Fahrenheit/Gas Stufe 4 vorheizen.
  2. Eier, Zucker und Vanillezucker verrühren, bis die Masse weiß und luftig ist.
  3. Butter schmelzen, dann das Speiseöl und den Syryp hinzugeben. Das Ganze ins Eiergemisch rühren.
  4. Mehl, Kakaopulver, Backpulver und Salz vermischen und vorsichtig unter das Gemisch heben.
  5. Schokolade zerkleinern und über einem Topf mit simmerndem Wasser schmelzen. Zum Gemisch hinzufügen. 
  6. Muffinsform mit Papierförmchen befüllen und zu 2/3 mit Teig befüllen. 
  7. Für ca. 12 Minuten auf der mittleren Schiene des Backofens backen. Beim Herausnehmen fallen die Muffins in der Mitte leich zusammen.
  8. Mit etwas Schlagsahne und frischen Beeren verzieren.


  1.  Preheat the oven to 175 degrees Celsius/350 degrees F/gas 4.
  2.  Beat together the eggs, sugar and vanilla sugar until pale and fluffy.
  3. Melt the butter and mix it with cooking oil and syrup. Stir into the egg mixture. 
  4. Mix together the flour, cocoa powder, baking powder and salt and carefully fold into the mixture.
  5. Chop the chocolate and melt it over a bowl set over a pan of simmering water. Blend it into the        mixture.
  6. Put paper cases in a muffin tin and carefully pour in the mixture until the cases are two thirds full. 
  7. Bake for about 12 minutes in the centre of the oven. The muffins will fall flat in the centre when removed from the oven.
  8. Decorate with lightly whipped cream and fresh berries.


Have a wonderful day!